Franse Bulldog Epilepsie: Symptomen En Wat Te Doen Bij Een Aanval

Franse bulldog epilepsieFranse bulldog epilepsie: symptomen en wat te doen bij een aanval

Kan een Franse bulldog epilepsie aanvallen krijgen? Ja, dat kan. Gelukkig is een Franse bulldog hier niet zo gevoelig voor.

Verschillende vormen epilepsie

Epilepsie is een neurologische aandoening die ontstaat door abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Epilepsie kan aangeboren zijn of kan veroorzaakt worden door externe aandoeningen zoals bijvoorbeeld een zonnesteek, een ontregeld bloedsuikergehalte, een hersenletsel, een infectieziekte, vergiftigingen of een allergische reactie op medicijnen.

Symptomen van epilepsie

Eigenlijk verloopt een epileptische aanval in drie fases.

  1. De inleidende fase: hierbij zal je Franse bulldog zich anders dan normaal beginnen gedragen. Merk je dat je Franse bulldog veel rustiger is of juist veel zenuwachtiger is dan normaal, hou hem dan extra in de gaten. Wat je ook vaak merkt in deze fase is dat de hond een iets verdwaasde blik in zijn ogen krijgt.
  2. De eigenlijke toeval: je Franse bulldog zal krampen over het hele lichaam krijgen en het bewustzijn verliezen. Vaak zal er ook schuim uit zijn mond komen en kan hij ontlasting maken.
  3. De fase na de toeval: de krampen nemen af en je Franse bulldog zal weer bij bewustzijn komen. Behandel een Franse bulldog na een epilepsie aanval altijd voorzichtig, hij kan behoorlijk gedesoriënteerd zijn en dit kan leiden tot agressief gedrag. Het is ook belangrijk hem met je stem weer tot rust te brengen.

Wat te doen bij een epilepsie aanval?

Een gouden regel: doe zo weinig mogelijk.

Een epilepsie aanval kan je niet stoppen, je kan enkel afwachten tot die voorbij gaat. Merk je echter dat de aanval bijzonder lang duurt (langer dan vijf minuten), verwittig dan een dierenarts. Hij kan een aanval die te lang aanhoudt onderbreken met een speciale injectie.

Alhoewel je aan de aanval zelf niets kan doen, kan je er echter wel voor zorgen dat je Franse bulldog zich zo weinig mogelijk bezeert tijdens een aanval. Staan er meubels op de plaats waar hij een aanval krijgt, schuif die dan zo ver mogelijk bij hem vandaan, zo voorkom je dat hij zich tijdens de aanval ergens aan stoot.

Hou de Franse bulldog in elk geval niet vast. Je kan hiermee zowel de hond als jezelf verwonden. Dim indien mogelijk de lichten in huis. Fel licht of een flikkerende tv kan de aanval erger maken. Geef je Franse bulldog zeker nooit iets te eten of te drinken tijdens een aanval.

Laat je Franse bulldog na de aanval rustig bijkomen. Verwittig al tijdens of zeker na de aanval een dierenarts. Als de aanval aan een externe aandoening te wijten was, zal hij hier de nodige aandacht kunnen aan besteden.

Een Franse bulldog epilepsie aanvallen zien krijgen is vrij ingrijpend, toch is het belangrijk dat je als baasje je kalmte kan bewaren.

1 Comment