Mag Een Franse Bulldog Gestroomd Zijn Qua Kleur Volgens De Rasstandaard?

Franse bulldog gestroomd

Gestroomd – foto: www. belgianfrenchbulldogclub.be

Volgens de rasstandaard mag een Franse bulldog gestroomd zijn qua kleur

Een Franse bulldog gestroomd is de overheersende kleur voor dit ras.

De rasstandaard van een hond is de beschrijving van een aantal regels waar een hond moet aan voldoen qua bouw, karakter, algemene kenmerken en kleuren.

Deze rasstandaard wordt op gesteld door de officiële rasvereniging van het land van oorsprong van de hond.

Een gestroomde kleur wordt ook wel eensbrindle genoemd en betekent eigenlijk een min of meer gestreepte vacht op een anderskleurige achtergrond.

Dit gestreept betekent helemaal niet een uitgesproken gestreept patroon zoals bijvoorbeeld bij een tijger. Het is eigenlijk een soort vrij uitgesproken combinatie van kleuren waardoor je de indruk krijgt dat er een gestreept patroon in de vacht zit.

Voor de Franse bulldog kan dit zwart en fawn zijn, waarbij zwart de overheersende kleur is. Een volledig zwarte Franse bulldog kan echter ook.

De officiële rasstandaard beschrijft de erkende kleuren als volgt:

  • Effen fawn, al dan niet gestroomd, met een beperkt aantal platen.

Gestroomd is de overheersende kleur binnen het ras van de Franse bulldog. Het betekent dat zwart en fawn samen voorkomen en in een ‘streepjespatroon’ (brindle) aanwezig zijn in de vacht.

Fawn gaat naar het bruin en mag variëren van rood tot lichtbruin waarbij beperkt wit is toegestaan.

  • Fawn, al dan niet gestroomd, met middelmatig of overwegend aantal platen. Alle nuances van fawn zijn toegestaan, dus ook hier van rood tot lichtbruin.
Franse bulldog gestroomd - Fawn

Fawn – foto: www. belgianfrenchbulldogclub.be

De blauwe Franse bulldog

Een Franse bulldog mag in geen geval een andere gestroomde kleur hebben zoals voorbeeld blauw.

Sommige (niet erkende) fokkers zullen blauwe Franse buldoggen aanbieden met de bewering dat dit heel bijzondere exemplaren zijn.

Een van de meest bekende problemen die bij de blauwe Franse bulldog voorkomen is CDA, wat staat voor Color Dilution Alopecia ofwel Blue dobermann syndroom of Furdilution.

Dit is een zeer ernstige huidaandoening die bij deze dieren kan leiden tot haaruitval en steeds terugkerende huidinfecties.

Om deze blauwe kleur te bekomen gebeurt het fokken van deze Franse buldoggen op een bijzonder onverantwoorde wijze.

Om de kans op blauwe Franse bulldoggen zo groot mogelijk te maken laten zij vaak dieren fokken die genetisch heel dicht aan elkaar verwant zijn met elkaar fokken. Een bijzonder ongezonde situatie dus voor de instandhouding van de gezonde Franse bulldog.

Besteed bij de aankoop van een Franse bulldog dan ook voldoende aandacht aan de raskenmerken die een Franse bulldog gestroomd voorschrijven met combinatie van zwart en fawn.

0 Comments