Is Je Franse Bulldog Verkouden? Zo behandel Je De Verkoudheid

Franse bulldog verkoudenFranse bulldog verkouden: symptomen en oplossingen

Als je Franse bulldog veel niest, hoest of een lopende neus heeft, dan kan het goed zijn dat je Franse bulldog verkouden is.

Elk hondenras kan een verkoudheid oplopen. Toch zijn bepaalde hondenrassen hier gevoeliger voor dan andere. Hondenrassen met een korte snuit, zoals Franse buldoggen zijn meestal vrij gevoelig aan verkoudheden.

De symptomen zijn ook vaak ernstiger dan bij andere hondenrassen en kunnen leiden tot bijzonder vervelende ademhalingsproblemen. Een hond kan eigenlijk verschillende vormen van ‘verkoudheid’ oplopen, maar kennelhoest is een van de belangrijkste.

Vanaf de leeftijd van drie weken kan een Franse bulldog al ingeënt worden tegen kennelhoest. En dat is een goede zaak. Een inenting tegen kennelhoest betekent niet dat je Franse bulldog helemaal geen kennelhoest kan krijgen, maar het zal de symptomen wel beperken.

Kennelhoest is eigenlijk een naam voor een aandoening die symptomen geeft van een verkoudheid zoals wij die als mensen kennen. De veroorzaker van kennelhoest kan een virus zijn, het Parainfluenza-virus, of een bacterie, de Bordetella Bronchisepta.

Hoe krijgt een Franse bulldog een verkoudheid?

Een Franse bulldog wordt voornamelijk met kennelhoest besmet door contact met andere honden of door op plaatsen te komen waar veel anderen honden aanwezig zijn geweest. Besmetting gebeurt vrij vlug door de bacteriën of virussen die andere honden ergens achtergelaten hebben of door rechtstreeks contact met een besmette hond.

Symptomen

Hoewel het woord ‘hoest’ in kennelhoest voorkomt, hoeft de hond niet altijd veel te hoesten bij een besmetting. Symptomen zoals een lopende neus, koorts of een verminderde eetlust kunnen net zo goed symptomen zijn van kennelhoest. Een vrij zware hoest en het ophoesten van slijm betekent vaak dat de verkoudheid al in een verder stadium zit.

Behandeling

In de eerste plaats is het belangrijk om je Franse bulldog zo weinig mogelijk inspanningen te laten doen. Een fikse wandeling zal hem vrij snel uitputten waardoor de symptomen nog zullen verergeren, laat hem dus vooral rusten.

Je kan het eigenlijk een beetje vergelijken met een mens die een verkoudheid heeft, al ben je niet zo ziek dat je aan bed gekluisterd bent, toch zal jij ook voelen dat je het wat rustiger aan wilt doen.

Zijn de symptomen vrij erg en merk je dat je Franse bulldog er behoorlijk van afziet, bezoek dan een dierenarts. Hij zal een speciale hoestdrank voorschrijven om de ergste symptomen wat te verlichten of, als het om een bacteriële infectie gaat, antibiotica voorschrijven.

Alhoewel een simpele verkoudheid op zich niet echt gevaarlijk is, is het toch aangewezen je zieke Franse bulldog goed in de gaten te houden. Door zijn platte snuit is hij immers heel gevoelig aan luchtwegeninfecties en zou het kunnen gebeuren dat de verkoudheid overgaat in een longontsteking of een chronische kennelhoest.

Als je Franse bulldog verkouden is en de symptomen houden enkele dagen aan, breng dan zeker een bezoek aan een dierenarts.

0 Comments