Franse Bulldog Kleuren – Welke Kleuren Zijn Er Wel En Niet Toegestaan?

Franse bulldog kleurenFranse Bulldog Kleuren – In Welke Kleurvariëteiten Bestaat De Franse Bulldog?

In de rasstandaard vind je alle informatie over de Franse bulldog kleuren. Er bestaan zowel erkende kleuren als niet erkende kleuren.

Als je van plan bent om met je Franse bulldog aan wedstrijden deel te nemen, dan is het toch wel belangrijk om weten welke kleuren wel of niet toegelaten zijn.

Kort omschreven kan de vacht van de Franse bulldog volgende kleurschakeringen hebben: gestroomd, fawn of bont.

De officiële kleuren van de Franse bulldog

De officiële kleuren van de vacht van de Franse bulldog worden volgens de rasstandaard als volgt omschreven:

  1. Effen fawn, al dan niet gestroomd, met een beperkt aantal platen.

Gestroomd is eigenlijk de overheersende kleur binnen het ras van de Franse bulldog. Het betekent dat zwart en fawn samen voorkomen en in een ‘streepjespatroon’ (brindle) aanwezig zijn in de vacht, waarbij zwart overheersend is. Dit zwart is geen diskwalificerende kleur. Een volledig zwarte Franse bulldog kan volgens de rasstandaard dan ook perfect.

Fawn is een bruine kleur met variaties van rood tot lichtbruin waarbij beperkt wit is toegestaan.

  1. Fawn, al dan niet gestroomd, met middelmatig of overwegend aantal platen. Alle nuances van fawn zijn toegestaan, van rood tot lichtbruin.

Dit zijn Franse bulldogs met bonte kleuren en zowel gestroomd bont als fawn bont zijn toegestaan. In dit geval heeft het lichaam een hoofdkleur, meestal wit, met gekleurde vlekken.

Deze vlekken (of platen) mogen fawn zijn of zwart. Bijzonder is dat binnen deze categorie ook een geheel witte vacht wordt toegestaan.

Kleuren die niet zijn toegestaan

Er zijn ook kleuren die helemaal niet toegestaan zijn voor een Franse bulldog.

  • Blauw of muisgrijs: Franse bulldoggen in deze kleuren koop je beter helemaal niet. Door sterke genetische verwantschap van de ouderdieren kunnen deze honden lijden aan CDA (Color Dilution Alopecia). Dit is een bijzonder ernstige huidaandoening die haaruitval en huidinfecties kan veroorzaken. Ook varianten hierop zijn geen erkende kleuren.
  • Chocolade- of leverkleur en varianten hierop.
  • Black en tan: een donkere basiskleur met lichte aftekeningen op bijvoorbeeld de snuit, boven de ogen, op de borst en op de poten.

De kleur die jij voor je eigen Franse bulldog verkiest hangt uiteraard af van je persoonlijke smaak.

De Franse bulldog kleuren worden uitgebreid besproken in het Chipperdocument dat je kan terugvinden op de website van de Hollandse Bulldoggen Club of via deze link:  www.hbc-fransebulldog.nl/formulieren

0 Comments