Alles Wat Jij Moet Weten Over Een Franse Bulldog Met Hernia

Franse bulldog herniaKan een Franse bulldog hernia krijgen?

Ja, het is heel goed mogelijk dat een Franse bulldog hernia krijgt. Een hernia of voluit Hernia Nucleus Pulposus is een aandoening die vrij veel bij chondrodystrophe rassen (honden met korte poten) voorkomt. Het is een heel pijnlijke aandoening waar je Franse bulldog behoorlijk kan van afzien.

Wat is een hernia?

Een hernia is een aantasting van de tussenwervelschijven van de wervelkolom. Een wervelkolom bestaat uit wervels met daartussen tussenwervelschijven die dienen als een soort stootkussentje om de wervels te beschermen en om de wervelkolom soepel te laten bewegen.

Binnenin een tussenwervelschrijf zit een zachte kern, een soort geleiachtige massa die door een rubberachtige ring wordt omgeven. Bij een hernia scheurt deze ring en wordt de zachte kern naar buiten geduwd. Hierbij kan deze massa op het ruggenmerg of op een zenuw gaan drukken, vandaar de pijn.

Symptomen

Een hernia doet pijn, heel veel pijn. Het kan dan ook gebeuren dat een Franse bulldog met een hernia zich helemaal niet meer laat aanraken. Hij zal ook bijzonder veel moeite hebben met opstaan en bij het wandelen zal je merken dat hij kreupel begint te lopen of helemaal niet meer vooruit wil (of kan).

Hij kan ook zijn coördinatie voor een stuk verliezen. Wanneer de massa uit de tussenwervelschijf de zenuw raakt en deze hierbij beschadigt, kan er zelfs een volledige verlamming optreden. Een hernia kan zowel in de nek als in de onderrug voorkomen.

Diagnose

Merk je dat je Franse bulldog een van deze symptomen vertoont, breng dan zo vlug mogelijk een bezoek aan de dierenarts. Hij zal je lijdende viervoeter uitgebreid onderzoeken en verdere stappen ondernemen om de ernst van de situatie te kunnen inschatten en om de hernia te kunnen lokaliseren. Hiervoor zal hij je Franse bulldog onder narcose brengen om een CT-scan of een MRI uit te voeren.

Behandeling

Aan de hand van de resultaten zal de dierenarts een behandelingsplan opstellen. De aard van de behandeling zal uiteraard afhangen van de ernst van de hernia.

Als er geen gevaar bestaat dat de hernia de zenuw zal raken, dan zal de dierenarts je Franse bulldog rust voorschrijven en hem behandelen met pijnstillers en ontstekingsremmers. Zo zal de druk op de tussenwervelschijven verminderen waardoor de hernia zich weer kan terugtrekken en zal er voorkomen worden dat er zich ontstekingen op de hernia vormen.

Wijzen de onderzoeken uit dat de hernia de zenuw kan raken of deze al raakt, of zijn er al verlammingsverschijnselen, dan zal een heelkundige ingreep nodig zijn. Bij deze ingreep zal de massa die uit de tussenwervelschijf is gekomen verwijderd worden. Dergelijke operatie is vrij ingrijpend en je Franse bulldog zal het na deze ingreep een tijdje rustig aan moeten doen.

Om je hond optimaal te laten herstellen laat je hem best zoveel mogelijk rusten in een bench. Zorg er vooral voor dat hij niet springt, loopt of andere intensieve maneuvers uithaalt.Na een week of acht zou je arme Fransoosje helemaal hersteld moeten zijn.

Heb je vermoedens dat je Franse bulldog hernia heeft, breng dan zo snel mogelijk een bezoek aan de dierenarts, dit zal je viervoetertje heel wat leed besparen.

0 Comments